Revisie

In de rubriek onderhoud kunt u lezen dat bij onderhoud diverse zaken bijgewerkt en/of opnieuw afgesteld worden. Er wordt echter niets vernieuwd. Dit is wèl het geval wanneer er in uw piano/vleugel gereviseerd wordt. Reviseren is minder vaak nodig dan onderhoud en is, zoals bij onderhoud, erg afhankelijk van de speelintensiteit. (Denk aan de concertpianist en de persoon die de piano benut als afleiding).

De pianostemmer/technicus deelt de piano/vleugel in in drie grote componenten: Het klinkende gedeelte, het mechanische gedeelte en het meubel.

Voor vernieuwing vanwege slijtage aan het mechaniek komen het snelst in aanmerking: de hamerkoppen, omdat zij hun elasticiteit verloren hebben of omdat er inmiddels teveel vilt weggeschuurd is; het contravangerleer bij piano's en de hamerrouletten bij vleugels; de toetseninvoering, vaker bij piano's dan vleugels; de verkerning (de scharnierpunten) zowel bij piano's als vleugels.

Door ouderdom van het materiaal komen voor revisie vooral in aanmerking: het dempervilt, lintjes, veertjes, diverse materialen.

Voor revisie van het klinkende gedeelte komt vanwege ouderdom en slijtage in aanmerking het vernieuwen van de snaren en de stempennen. De snaren hebben dan hun elasticiteit verloren en zijn "staafjes" geworden in plaats van snaren. Scheuren in zangbodems komen vaak voor. In dat geval moeten de snaren en de stempennen verwijderd worden en het gietijzeren pantserraam gedemonteerd en verwijderd alvorens men kan beginnen met het drogen en verspieën van de zangbodem. In dat geval hebben wij te maken met een grote revisie.

Kleine revisies kunnen in enkele dagen klaar zijn. Grote revisies kosten echter veel tijd. Het is secuur en arbeidsintensief werk maar de piano/vleugel is dan weer voor enkele tientallen jaren klaar voor muzikaal gebruik.

Paul Bouwman revisie